Extrainsatt medlemsmöte! Bidrag från klubben till oberoende utredning om riskerna med ensambemanning på resandetåg.

Just nu är förstås konfliktvarslet det som vi alla går och tänker på och undrar över. Vi i klubbstyrelsen arbetar hårt på att sammanställa information och besvara frågor kring detta. Så snart vi har ett bra material att sända ut kommer vi göra så, förhoppningsvis redan i morgon 5 maj – alltså i god tid innan konflikten inleds.

Parallellt med avtalsrörelsen är en annan stor fråga ännu i luften, och det är den om ensambemanning på resandetåg; något som vi i klubbstyrelsen anser är oacceptabelt och tyvärr har stor risk att sprida sig i branschen, till slut även till oss på SJ, exempelvis på våra regionaltåg. Därför har vi på styrelsemöte igår beslutat att snabbt kalla till ett extrainsatt medlemsmöte den 17/5 klockan 15.00, för att hålla omröstning om huruvida klubben skall bidra med en större summa pengar till den oberoende säkerhetsutredning som skyddsombuden på MTR Pendeltågen har beställt.

Seko driver frågan i avtalsrörelsen, men den är svår att komma åt fackligt då arbetsgivarna hävdar att det ligger inom arbetsledningsrätten hur de bemannar tågen. Frågan är också av politisk natur. Samtidigt är inte saken förlorad ännu och initiativet med en seriös, oberoende utredning skulle kunna uppbära stor tyngd om granskningen visar på säkerhetsrisker och psykosociala hälsorisker med ensamarbetet.

Klubbens pengar ska inte användas lättvindigt och det är givetvis medlemmarna som bestämmer hur de ska spenderas. Därför är det viktigt att du närvarar vid mötet om du har en åsikt om detta, eller hör av dig till oss innan mötet om du har tankar, frågor eller andra åsikter kring saken.