Semestervalet

Sommaren känns kanske avlägsen för stunden. Men förberedelserna för den har redan tagit fart i form av att semestervalet nu finns tillgängligt tillsammans med en del information och önskemål från arbetsgivarens sida angående hur vi förlägger våra semesterveckor.

Från fackligt håll vill vi dock förtydliga att vi arbetstagare har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommarperioden (1:a juni – 31:a augusti). Detta gäller även om SJ gärna ser att vi jobbar hela sommaren. Detta för välbehövlig ledighet och återhämtning. Rätten till sommarsemester har inte funnits för evigt, det är många tidigare generationers arbete som resulterat i denna rättighet som vi idag ser som självklar.

Det är arbetsgivarens ansvar och uppgift att säkerställa att personalstyrkan överensstämmer med den tänkta produktionen. Att ständigt maskera personalbrist med nödlösningar som exempelvis semesterutköp är ohållbart i längden. Dessa förhållanden riskerar att slita ut och överutnyttja den befintliga personalstyrkan.

Mycket text finns  som sagt att läsa angående semesterns förläggning men än så länge har SJ inte gått ut med någon info om ersättning för att sälja enstaka dagar när sommaren väl kommer. Det återstår att se vilken ersättning SJ kan tänkas erbjuda om förarbristen blir alltför påtaglig.

//Styrelsen